You are currently viewing Krówki (pomadki mleczne, ciągutki mleczne)

Krówki (pomadki mleczne, ciągutki mleczne)

Pomadki mleczne (krówki, ciągutki mleczne) to jedne z najpopularniejszych polskich słodyczy, sprzedawane na całym świecie. Te półmiękkie mleczne cukierki toffi, ręcznie robione są twarde i chrupiące na zewnątrz, a w środku bardziej płynne, z miękkim, ciągliwym środkiem. W handlu dostępnych jest wiele marek.

Krówki – polskie mleczne cukierki toffi (kajmakowe)

producenci krówekWiększość z nich ma każdy cukierek opakowany w biało-żółty papier z wizerunkiem krowy holsztyńskiej. Krówki były powszechnie znane w całej Europie jeszcze przed końcem zimnej wojny. Są one czymś w rodzaju odpowiednika kremowych cukierków White Rabbit znanych w Azji Wschodniej. Oryginalna receptura zawiera zwykle mleko, cukier, a czasem masło, śmietanę i aromat waniliowy. Dostępne są również krówki o smaku owocowym (np. bananowym), kakaowym, kawowym, orzechowym czy lukrecji. Ponadto, producenci krówek oferują także wersje z mleka sojowego dla konsumentów nietolerujących laktozy. Krówki można przygotować w domu, używając zwykłej żeliwnej patelni i wyżej wymienionych składników. Firma cukiernicza „L. Pomorski i syn” twierdzi, że pierwsze krówki zostały wyprodukowane w Poznaniu przez rodzinę Pomorskich. W latach 20-tych XX wieku, Feliks Pomorski (1895-1963) rozpoczął produkcję krówek, które oklejone były wizerunkiem krowy holsztyńskiej. Przepis na ten rodzaj słodyczy poznał w dzieciństwie od swojego wujka, który mieszkał w Żytomierzu.

W czasie II wojny światowej Pomorski został zmuszony do przeniesienia produkcji do podwarszawskiego Milanówka, a po wojnie „Krówki” zaczęto produkować w innych krajach obozu socjalistycznego – w NRD, Czechosłowacji, w Związku Radzieckim, w szczególności w Białoruskiej SRR. W Niemczech krówki często nazywane są Muh-Muhs (od dźwięku, jaki wydają krowy) lub Kuhbonbons.