You are currently viewing Wartości odżywcze kukurydzy

Wartości odżywcze kukurydzy

Każdy rodzic chce, żeby jego dziecko było zdrowie, miło dużo sił, energii i dobrze się rozwijało. Dlatego też dbają o to by ich dziecko jadło zdrowe pokarmy zwłaszcza we wczesnych etapach życia. Najważniejsze by produkty były bogate w witaminy i były wartościowym pokarmem. Przykładem może być kaszka z kukurydzy.

Pożywna kaszka z kukurydzy

kaszka kukurydzianaKukurydza sama w sobie to samo zdrowie. Ziarna kukurydzy są źródłem błonnika, są  bogate w witaminy, przeciwutleniacze i minerały, które są potrzebne do zdrowego funkcjonowania organizmu. Wyroby  z kukurydzy bywają odpowiednie za równo dla dorosłych jak nawet najmłodszych dzieci. Z Myśla o dzieciach produkowane są kaszki kukurydziane, które nie tylko są zdrowe, pożywne i pozytywnie wpływają na rozwój dziecka, ale także są syte, dzięki czemu dziecko będzie długo najedzone. Taka kaszka kukurydziana ma wiele zalet, co także przekłada się na kaszki. Kukurydza korzystnie wpływa na parce serca wzmacniając je, jest źródłem potasu oraz selenu. Kaszki kukurydziane mają tak wysoki poziom wapnia, że jego ilość jest podobna do tej występującej w mleku. Kiedy przyrządzamy kaszkę dla niemowląt najlepiej jest ugotować ją na gęstą konsystencję. Na początku należy wymieszać kaszkę w 60 m wody  w szklance a następnie wlać do 150 ml gotującej się wody mieszając bez przerwy. Kaszkę należy gotować 20 minut. Następnie należy przygotować modyfikowane mleko i połączyć je z kaszką. Osiągniemy tym pożywny posiłek dla naszego maleństwa a co najważniejsze to bogate w witaminy potrzebne do jego rozwoju.

Kasza  z kukurydzy to nie tylko pożywna porcja dla dzieci. Dorośli również mogą posilić się kasza kukurydzianą. Kasza kukurydziana jest dostępna sklepach stacjonarnych ale można również zamówić ja przez Internet prosto o naszego domu.